faq

paprika_in_schaal

FAQ

Product
Waar komt de paprika vandaan?
Rond 1492 heeft Christopher Columbus tijdens zijn ontdekkingsreis door Amerika de paprika gevonden bij de Indianen. Zij gebruikten de paprika gemalen door hun voedsel. Door de scherpe smaak dacht Columbus dat het een soort peper was. Hij bracht de paprika mee naar Europa. In Engeland wordt de paprika nog altijd pepper of bell pepper genoemd. In Europa staat de paprika bekend als groente uit de Balkan. Dit komt omdat de groente daar al heel lang populair was voordat hij in de rest van Europa bekend werd. Nu lopen de Nederlanders voorop als het gaat om de teelt van paprika's van de allerhoogtste kwaliteit.

Hoe kan ik paprika het best bewaren?
De paprika is het best te bewaren in een plastic zak op een koele, donkere plek bij een temperatuur van 7 tot 12 graden. Als u geen kelder heeft, kan de paprika in de groentela van de koelkast. Ze zijn dan ongeveer een week houdbaar. De verpakte paprika's uit de winkel zijn langer houdbaar. Maar waarom zou je zo'n lekkernij zo lang in de koelkast laten liggen?!

Hoe wordt paprikapoeder gemaakt?
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde paprika's en geeft gerechten een intensieve paprikasmaak. Aan de pikante variant is wat gemalen rode peper toegevoegd. Paprikapoeder wordt bitter als het verbrandt. Haal daarom bij het toevoegen van paprikapoeder de pan even van het vuur en schenk er vocht bij. Bron: Allerhande

Teelt
Hoe warm is het in de kas?
Overdag is de gemiddelde temperatuur in de kas zo'n 20 tot 22 graden Celsius. 's Nachts is het iets koeler: zo'n 18 graden.

Hoeveel water heeft een paprikaplant nodig?
Water wordt gegeven afhankelijk van de kracht van de zon. Hoe sterker de straling van de zon, hoe meer water de plant nodig heeft. In de zomer kan het wel eens oplopen tot 6 liter water per plant per dag.

Hoeveel tijd kost de reiniging van de kassen aan het einde van het teeltseizoen?
In december, aan het eind van het paprikaseizoen, worden de kassen gereinigd. De paprikaplanten worden gerecycled tot compost. Ook het substraat wordt gerycled: na gebruik wordt het samengeperst en gesmolten tot nieuwe steenwol.

Hoeveel paprikaplanten groeien er in een kas van 2 hectare?
In een kas van 2 ha. groeien ongeveer 65.000 paprikaplanten. In één jaar tijd groeien er aan elke plant ongeveer 60 paprika's. Dat betekent ongeveer 8,5 kg paprika per plant.

Gezondheid
Is paprika gezond?
Dankzij het hoge vitamine C gehalte is de paprika zeer gezond. Paprika bevat tot ruim 3 keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Daarnaast is de paprika ook een goede bron voor vitamine B1 en B2, en voor de mineralen calcium, ijzer en natrium.

Ik heb last van een gevoelige maag; kan ik paprika eten?
Door de paprika voor gebruik te ontvellen, is deze niet alleen ontzettend lekker (heerlijk zoet en mild), ook heb je bij een zwakke maag geen last meer van oprispingen. Juist het velletje leidt bij sommige mensen tot overgevoeligheid.

FAQ